Wat is improvisatietheater?

Improvisatietheater is een theatervorm waarbij de spelers ter plekke scènes, verhalen en personages creëren zonder script. Wat wij spelen bepaal jij. Het is als een wilde achtbaanrit zonder rails of koken zonder recept. We vragen jou welke ingrediënten je hebt en daar bakken we dan iets van. Figuurlijk gesproken dan. Improvisatietheater wordt doorgaans ook afgekort tot improtheater.

De belangrijkste speler dat ben jij

Zonder jou zijn wij niets, in improvisatietheater termen gesproken dan. Aangezien we zelf te lui zijn om iets te bedenken, vragen we dat gewoon aan jou. Een locatie, een niet bestaand product, iets dat je op derde pinksterdag hebt gegeten, etc. Je kan het zo gek niet verzinnen, wij spelen wat jij wilt zien. Doordat je als bezoeker invloed hebt op de inhoud van het spel is elke voorstelling uniek.

De Wet van ‘Ja, en…’

Helemaal ongeleid is improvisatietheater niet. We volgen namelijk één gouden regel: “Ja, en…”. Dit betekent dat elke speler instemt met wat de vorige speler heeft gezegd of gedaan, en er vervolgens iets aan toevoegt. Dacht speler A dat hij in een supermarkt was en zegt speler B “welkom in het zwembad” dan zijn alle spelers vanaf nu in het zwembad. Nu maar hopen dat ze een handdoek mee hebben.

In alle vormen en maten

Improvisatietheater kan lang of kort, grappig of aangrijpend, of goed of slecht zijn. Alles is mogelijk en alles mag! Misschien ken je programma’s als ‘De Vloer Op’ of ‘De Lama’s’. Beide zijn improvisatietheater, maar ook heel anders qua vorm en inhoud. Bij Rechts van het Midden spelen we doorgaans wat kortere scenes en ligt de focus op theatersport. We spelen veel games zoals ‘de draaideur’, ‘musical stand in’ of ‘drie in de pan’. Deze zijn dan weer gebonden aan wat extra regels, maar dat is allemaal best saai om uit te leggen, wel héél leuk om te zien!

Theatersport.. wat?

Improvisatietheater in wedstrijdvorm noemen we theatersport. Hierin nemen twee teams het tegen elkaar op en improviseren ze om en om scenes om aan het eind met de winst ervandoor te gaan. Wie er wint bepaal jij als bezoeker, maar soms is er ook een jury en wordt er gegooid met bloemen en sponzen. De teams dagen elkaar ook regelmatig uit, zoals ‘in de volgende scene moet er iemand met een accent praten’ of ‘wij willen graag dat er iets wordt gedaan met een bierflesje’. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Improtheater Apeldoorn

Nog even een stukje over improtheater in Apeldoorn, specifiek omdat zoekmachines dat leuk vinden. Hier kunnen we bijvoorbeeld iets zeggen over wat Apeldoorn zo bijzonder maakt in improvisatietheater wereld. Naast dat wij als Rechts van het Midden uit Apeldoorn komen en improvisatietheater maken valt het wel mee. Oh ja, we treden regelmatig op in Apeldoorn! Maar soms ook wel daarbuiten. Zoals te zien op onze speellijst met optredens.

Blijf op de hoogte!

Lijkt het je leuk om een keer naar comedytheater te komen, kijk dan in de speellijst en volg ons op social media. Zo weet je zeker dat je als eerste op de hoogte bent wanneer we weer een optreden hebben gepland!

Contact

Wil je ons uitdagen voor een wedstrijd, boeken of om andere reden contact opnemen? Stuur dan een mail naar links@rechtsvanhetmidden.nl of vul het contactformulier in.

links@rechtsvanhetmidden.nl
Instagram
Facebook

    Winkelwagen
    Scroll naar boven