Wat is theatersport?

Theatersport is een competitieve theatervorm waarin twee improvisatietheater groepen het tegen elkaar opnemen. Zij spelen om en om een “game” en wie wint wordt doorgaans bepaald door een jury. Je kan ook wel zeggen dat het improvisatietheater in wedstrijdvorm is. Meestal zijn wedstrijden vriendschappelijk en valt er weinig te winnen anders dan de eer. Zo hebben wij bij wedstrijden weleens een kerstbol, magneet en koude pizza als prijs uitgereikt. Jaarlijks vindt in Nederland wel het Nederlands Theatersport Toernooi plaats waar tientallen theatersportgroepen aan meedoen. De winnaar krijgt een wisseltrofee mee naar huis en opscheprechten voor een jaar. Leuk feitje: Rechts van het Midden heeft dit toernooi nog nooit verloren.

Wat is een theatersport game?

Voor zover dit als term bestaat: een theatersportgame is een set kaders waarin een scene zich afspeelt. Elke game is namelijk anders en brengt andere uitdagingen met zich mee. Zie het als verschillende vormen om een koekje mee uit te snijden; de koekjes hebben dezelfde ingrediĆ«nten maar een andere vorm. Een klassieke game die veel mensen kennen van onder andere De Lama’s is bijvoorbeeld een Draaideur. Tijdens een wedstrijd spelen teams meerdere games om zo een interessante voorstelling te geven en tegelijkertijd te laten zien wat zij als groep in huis hebben.

Presentator Sicco tijdens een theatersport wedstrijd

Het verschil met improvisatietheater

Als je de twee termen door elkaar gebruikt dan kijken weinig mensen je boos aan. Meestal omdat ze niet echt weten wat het verschil is. Ik als onderbetaalde copywriter voor theaterportgroep Rechts van het Midden uit Apeldoorn weet het verschil eigenlijk ook niet zo goed en heb de meeste informatie gewoon van het internet geplukt. Maar als ik een gok moet doen zit het verschil ‘m in de uitvoering. Waar improvisatietheater vooral een term is die een brede tak van sport theater beschrijft, is theatersport echt de competitieve vorm waarin improvisatietheater wordt uitgevoerd. Improvisatietheater is dan weer een vorm van comedytheater, waar theatersport dan ook weer onder valt… Je snapt het denk ik wel.

Theatersportwedstrijd

Bij elke wedstrijd is natuurlijk publiek, zo ook bij theatersport. Een typische wedstrijd heeft daarnaast ten minste twee teams van ongeveer vier personen die het tegen elkaar opnemen. Soms een zure jury die punten uitdelen, of anders het publiek dat met luid applaus de winnaar van een ronde kiest. Soms zijn er bloemen om te gooien naar de spelers en sponzen naar de jury. Als laatste is er een presentator die alles aan elkaar praat. Dit alles proppen we dan in een kleine 2,5 uur inclusief pauze.

De belangrijkste rol is echter niet weggelegd voor de spelers maar voor het publiek. Zonder hun input kunnen de spelers letterlijk niets. Er wordt namelijk niets van tevoren ingestudeerd. Ze zouden het niet eens kunnen als zouden ze het proberen. Belangrijk detail: wij spelen ook theatersportwedstrijden (maar noemen dit meestal anders omdat niet iedereen de term theatersport kent). Klik op de enorme roze knop hieronder om onze eerstvolgende optredens te zien. Tot snel!

Blijf op de hoogte!

Lijkt het je leuk om een keer naar een theatersportwedstrijd te komen, kijk dan in de speellijst en volg ons op social media. Zo weet je zeker dat je als eerste op de hoogte bent wanneer we weer een optreden hebben gepland!

Contact

Wil je ons uitdagen voor een wedstrijd, boeken of om andere reden contact opnemen? Stuur dan een mail naar links@rechtsvanhetmidden.nl of vul het contactformulier in.

links@rechtsvanhetmidden.nl
Instagram
Facebook

    Winkelwagen
    Scroll naar boven